Jakie działanie w kosmetologii ma niacynamid

Niacynamid w kosmetykach

Niacynamid jest pochodną witaminy B3, która znajduje szerokie zastosowanie w kosmetologii. Ten składnik aktywny jest dobrze tolerowany nawet przez wrażliwe skóry. Ma działanie łagodzące, nawilżające, wzmacnia barierę ochronną, redukuje rumień, działa antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie. Z artykułu dowiesz się czym dokładnie jest niacynamid i dlaczego warto go stosować w swojej pielęgnacji skóry.

Czym jest niacynamid?

Niacynamid jest znany również pod nazwami niacyna oraz witamina PP. Jest to połączenie dwóch związków chemicznych – kwasu nikotynowego oraz jego amidu, który dla człowieka jest witaminą. Witamina B3 w przeciwieństwie do pozostałych witamin z grupy B, jest produkowana w organizmie z podstawowego aminokwasu – tryptofanu. Niestety nasz organizm produkuje tylko niewielkie ilości witaminy B3, dlatego jego zasoby należy uzupełnić przez dietę lub suplementację. Witaminę B3 można znaleźć głównie w mięsie, jajach, nabiale i rybach, drożdżach, produktach pełnoziarnistych, czy orzechach. Niacyna jest witaminą rozpuszczalną w wodzie, jest odporna na wysoką temperaturę, chroni przed procesami utleniania, dlatego jest skutecznym antyoksydantem. W organizmie pełni ważną rolę, bierze udział w syntezie węglowodanów, aminokwasów i kwasów tłuszczowych oraz hormonów płciowych. Witamina B3 wykazuje działanie antybakteryjne, a ponadto jest prekursorem koenzymów, które biorą udział w przemianach energetycznych oraz w syntezie składników budulcowych skóry do których należą ceramidy, które są niezbędne i decydują o prawidłowym działaniu bariery hydro-lipidowej skóry.

Niacynamid w kosmetykach – jakie ma działanie?

Niacynamid jest składnikiem, który wykazuje szerokie spektrum działania, dlatego jest tak chętnie wybierany przez konsumentów. Z jego zastosowania będą zadowoleni posiadacze zarówno skór wrażliwych, naczyniowych, ale równie dobrze sprawdzi się u osób z cerą tłustą. Jakie są działania tego składnika?

  • reguluje pracę gruczołów łojowych i produkcję sebum
  • działa przeciwzapalnie
  • stymuluje syntezę kolagenu i opóźnia procesy starzenia
  • wzmacnia barierę ochronną naskórka, poprzez stymulację syntezy ceramidów
  • rozjaśnia przebarwienia
  • wyrównuje koloryt skóry
  • jest silnym antyoksydantem, posiada właściwości przeciwutleniające
  • łagodzi podrażnienia
  • łagodzi stany zapalne
  • działa antybakteryjnie
  • przyspiesza regenerację skóry
  • jest stosowany pielęgnacji włosów, zapobiega ich wypadaniu

Dla kogo jest niacynamid?

Niacynamid jest składnikiem, którego właściwości docenią skóry:

  • naczyniowe, wrażliwe oraz w przypadku trądziku różowatego ze względu na pozytywny wpływ na naczynia krwionośne, niacynamid wpływa na ich wzmocnienie
  • sprawdzi się w pielęgnacji skóry dojrzałej ze względu na stymulację syntezy kolagenu
  • reguluje wydzielanie sebum i niweluje powiększone pory – kosmetyki z niacynamidem sprawdzą się u osób z cerą mieszaną i przetłuszczającą się
  • sprawdzi się u osób z cerą suchą oraz uszkodzoną barierą hydrolipidową, ponieważ wpływa na syntezę ceramidów

Właściwości niacynamidu

Niacynamid jest skma wszechstronne działanie na skórę, a ze względu na dużą tolerancję i bezpieczeństwo stosowania jest powszechnie wykorzystywana w kosmetologii do pielęgnacji różnych rodzajów skóry – wrażliwej, suchej, naczynkowej, ale także trądzikowej i tłustej. Jak dokładnie działa?

    • Uszczelnia barierę hydro-lipidową skóry, zapobiega przesuszeniu.
    • Posiada właściwości regenerujące i pomaga odbudować uszkodzenia skóry
    • Jest polecany po ekspozycji na słońce i zabiegach medycyny estetycznej.
    • Posiada działanie przeciwzmarszczkowe i ujędrniające, ponieważ pełni ważną rolę w syntezie aminokwasów, które są niezbędne do produkcji kolagenu i elastyny.
    • Posiada właściwości antyoksydacyjne, zapobiega uszkodzeniom skóry powodowanym przez wolne rodniki.
    • Działa przeciwtrądzikowo i przeciwzapalnie, zmniejsza widoczność porów oraz ogranicza wydzielanie sebum.
    • Działa regenerująco, co doskonale wspomaga gojenie blizn potrądzikowych.
    • Ujednolica koloryt skóry i zapobiega przebarwieniom.
    • Działa łagodząco, wycisza stany zapalne, koi podrażnienia oraz wspomaga odbudowę bariery hydro-lipidowej.
    • Ma działanie rewitalizujące i wygładza skórę.