kwas rozmarynowy w kosmetyce

Kwas rozmarynowy w kosmetyce

Kwas rozmarynowy jest wyjątkowym związkiem aktywnym, który występuje w wielu roślinach zielnych. To depsyd, ester kwasu kawowego z kwasem α-hydroksydihydrokawowym. Po raz pierwszy wyodrębniono go z liści rozmarynu lekarskiego. Już od setek lat jest wykorzystywane jego działanie lecznicze, natomiast dopiero od niedawna poznajemy jego właściwości pielęgnacyjne. Ten artykuł przybliży garść informacji na temat kwasu rozmarynowego i jego zastosowania w kosmetyce.

Czym jest kwas rozmarynowy?

Kwas rozmarynowy należy do grupy polifenoli i został odkryty w latach 50. Badania wykazują, iż zapobiega karcynogenezie, czyli proliferacji komórek nowotworowych oraz posiada właściwości przeciwzapalne. Pod względem budowy chemicznej kwas rozmarynowy jest dimerem kwasu kawowego i kwasu 3,4-dihydroksyfenylowego, określanym, jako fenylopropanoid. Jest to związek, który bardzo dobrze wchłania się przez przewód pokarmowy. Kwas rozmarynowy zapobiega powstawaniu reaktywnych form tlenu, czyli ma działanie antyoksydacyjne. Ponadto pozwala zapobiegać utlenianiu cząsteczek LDL i wykazuje synergię działania z likopenem.

Gdzie występuje kwas rozmarynowy?

Kwas rozmarynowy jest polifenolem, który naturalnie występuje w wielu ziołach, przede wszystkim jest pozyskiwany z rozmarynu lekarskiego. Roślina ta jest powszechnie stosowanym dodatkiem przyprawowym do gotowania. Ponadto, występuje w wielu innych spokrewnionych gatunkach ziół, takich jak:

  • bazylia
  • oregano
  • melisa lekarska
  • majeranek
  • szałwia
  • tymianek.

Jak działa kwas rozmarynowy?

Jako substancja naturalna kwas rozmarynowy charakteryzuje się szeroką gamą właściwości farmakologicznych. Badania farmakokinetyczne wskazują, że kwas rozmarynowy wchłania się dobrze z przewodu pokarmowego, jak również przez skórę. Ma działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, antyproliferacyjne, przeciwzapalne, stabilizuje błony biologiczne i chroni przed szkodliwym działaniem promieniowania ultrafioletowego oraz przed działaniem wolnych rodników. Kwas rozmarynowy jest inhibitorem lipooksygenazy, cyklooksygenazy 1 i 2, hialuronidazy oraz β-heksozaminidazy, z czego wynika jego zdolność do hamowania powstawania stanu zapalnego i uwalniania mediatorów stanu zapalnego, a także zapobiegania agregacji trombocytów. Ponadto preparaty zawierające kwas rozmarynowy stosowane są w leczeniu opryszczki czerwieni wargowej. Kwas rozmarynowy wykazuje właściwości bakteriobójcze i bakteriostatyczne w stosunku do bakterii Gram – dodatnich z gatunku Staphylococcus sp., Listeria sp. i Helicobacter pylorii.

Jak działa kwas rozmarynowy w kosmetyce?

Kwas rozmarynowy w kosmetyce znajduje bardzo szerokie zastosowanie. Związek ten pełni funkcję inhibitora niektórych enzymów, które są odpowiedzialne za rozkład kwasu hialuronowego. Jak wiadomo, kwas hialuronowy jest odpowiedzialny za utrzymanie właściwego nawilżenia skóry, a także utrzymania jej elastyczności i jędrności. Ponadto kwas rozmarynowy wykazuje szereg dodatkowych działań takich jak na przykład:

  • posiada działanie antyseptyczne
  • działa przeciwbakteryjnie i redukuje stany zapalne- sprawdza się w pielęgnacji skóry trądzikowej
  • działa przeciwwirusowo
  • posiada działanie odkażające
  • chroni przed wolnymi rodnikami
  • stymuluje cebulki włosów
  • może działać jak naturalny filtr przeciwsłoneczny, ponieważ chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania UV.

Sprawdź produkty z innowacyjnej serii Gen Factor