Gen Factor kwas kawowy

Kwas kawowy w kosmetyce

Kwas kawowy to innowacyjny składnik aktywny stosowany w kosmetologii do pielęgnacji twarzy. Polecany jest w pielęgnacji skór dojrzałych oraz aby przeciwdziałać przebarwieniom słonecznym. Dodatkową zaletą kwasu kawowego, niezmiernie ważną w pielęgnacji ciała i skóry twarzy jest niszczenie wolnych rodników, które w znaczący sposób przyspieszają proces starzenia się skóry.

Kwas kawowy charakterystyka ogólna

Kwas kawowy czyli kwas 3,4-dihydroksycynamonowy jest organicznym związkiem chemicznym, przedstawicielem kwasów hydroksycynamonowych, stanowiących podgrupę kwasów fenolowych. Kwas kawowy syntetyzowany jest przez rośliny jako wtórny metabolit i występuje w postaci pochodnych takich jak: glikozydy, amidy i estry. Najliczniejsza grupę pochodnych kwasu kawowego stanowią estry z kwasem chinowym (kwas chlorogenowy), α-hydroksydihydrokawowym (kwas rozmarynowy) i winowym (kwas kawoilowinowy) oraz ester fenetylowy kwasu kawowego (CAPE). Kwas kawowy występujący w roślinach jest produktem szlaku kwasu szikimowego. Głównymi prekursorami do syntezy kwasów hydroksycynamonowych są aminokwasy takie jak tyrozyna lub fenyloalanina. Enzymem katalizującym deaminację L-fenyloalaniny jest amoniakoliaza fenyloalaninowa, a produktem reakcji – kwas trans-cynamonowy, będący związkiem wyjściowym w biosyntezie kwasu kawowego i innych kwasów hydroksycynamonowych.

Kwas kawowy – występowanie

Kwas kawowy występuje w między innymi w warzywach strączkowych, pomidorach, orzechach, ziarnach zbóż, nasionach słonecznika czy różnych owocach. W niewielkich ilościach jest również obecny w propolisie. Kwas kawowy w większości owoców i warzyw występuje w formie zestryfikowanej z kwasem chinowym jako kwas chlorogenowy. Spożywając kwas kawowy z pokarmem roślinnym spożywamy go głównie w formie związanej, dlatego kluczowe dla jego biodostępności jest wchłanianie w jelicie cienkim gdzie wchłaniany jest aż w 95%, a następnie transportowany do komórek ciała przy udziale białek transportowych z rodziny MCT (ang. monocarboxylic acid transporter).

Kwas kawowy – właściwości

Związki fenolowe w tym między innymi kwas kawowy wykazują zdolność neutralizowania rodników i przeciwdziałania reakcjom utleniania, dzięki obecności grup hydroksylowych i ich lokalizacji w strukturze cząsteczki fenolokwasu. Ich aktywność przeciwutleniająca polega na różnych mechanizmach działania, między innymi wykazują one charakter związków o właściwościach redukujących, związków wiążących wolne rodniki, związków mogących oddać elektron lub atom wodoru czy mających charakter inhibitorów oksydazy. Charakterystyczne dla kwasu kawowego jest przeciwdziałanie oksydacji lipoprotein oraz ochrona komórek endotelium przed uszkodzeniami wywołanymi przez utlenioną frakcję lipoprotein LDL. Dodatkową zaletą kwasu kawowego, chlorogenowgo jest większa aktywność przeciwrodnikowa niż witaminy E. Co więcej kwas kawowy, chlorogenowy, kwas ferulowy i galusowy posiadają zdolność blokowania związków kancerogennych i nazywane są inhibitorami chorób nowotworowych.

Kwas kawowy zastosowanie w kosmetykach i zabiegach kosmetycznych

Kwas kawowy znajduje szerokie zastosowanie w zabiegach pielęgnacji skóry. Ze względu na swoje właściwości przeciwrodnikowe znajduje zastosowanie w preparatach pielęgnacyjnych dla skór dojrzałych zapobiegając degradacji włókien kolagenu i elastyny i spowalniając tym samym proces starzenia się skóry.

Ponadto kwas kawowy wykazuje silne właściwości przeciwzapalne i zwalczające różne dermatozy. Może być stosowany w przypadku takich schorzeń skórnych jak świerzb czy innych, w których występują stany zapalne skóry. Działa ochronnie na skórę broniąc ją przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych, które powodują degradację włókien kolagenu i elastyny. Kwas kawowy może być stosowany w przypadku skór z tendencją do powstawania przebarwień słonecznych, posiada on właściwości depigmentacyjne i wykazuje on działanie hamujące na enzym pobudzający wytwarzanie melaniny.

Działa rozjaśniająco na istniejące już przebarwienia oraz wyrównuje koloryt skóry. To idealny preparat dla skór palacza, poszarzałych i pozbawionych blasku. Kwas kawowy wraz z witaminą C, i tokoferolem zaliczany jest do jednych z najsilniejszych przeciwutleniaczy.

W gabinetach kosmetycznych idealnie sprawdzi się w zabiegach dla osób z oznakami fotostarzenia skóry, oraz gdy na skórze widoczne są zmarszczki oraz utrata jędrności. Po zabiegach z zastosowaniem kwasu kawowego skóra staje się rozjaśniona, nawilżona, dotleniona i pełna blasku. Zmarszczki ulegają spłyceniu, a skóra zyskuje na elastyczności. Kwas kawowy to główny składnik preparatów linii Gen Factor ph przeznaczonych do użytku profesjonalnego w gabinetach kosmetycznych. Preparat Gen Factor pH Caffeic przeznaczony jest dla skór z przebarwieniami posłonecznymi i skór, na których występuje melasma. Można go również stosować w przypadku skór dojrzałych oraz skór narażonych na działanie promieni słonecznych.